UTOPIA

MIKÄ UTOPIA
Utopia on kulttuuria kaikille, kaikkien kanssa ja kaikilta. Utopia on kulttuuritoimintaa, johon kaikki nuoret voivat osallistua, riippumatta taustasta, sukupuolesta, vammasta, kikkerinpeluutaidoista, tai mistään muustakaan erityisominaisuuksista. Todellinen esteettömyys on Utopian perusta.

Utopia luo uutta toimintakulttuuria, jossa esteettömyys nähdään olennaisena ja välttämättömänä osana toimintaa. Kaikkien osallistujien erilaiset tarpeet otetaan huomioon Utopian toiminnassa itsestäänselvyytenä. Sen ihmeellisemmästä ei ole kyse.

Utopian kursseilla voi harjoitella eri kulttuurimuotoja esteettömästi. Pyörätuoli, alkuperä, diagnoosi tai vamma ei ole este breakdance- tai DJ-kurssille osallistumiseksi. Kaikki ovat tervetulleita mukaan, yli kaikkien yhteiskunnan ja kulttuurin asettamien rajojen.

KENEN IDIS?
Idea Utopiaan syntyi Ruotsin Göteborgissa toimivasta vastaavasta projektista, joka on kolmen vuoden aikana vakiinnuttanut aivan uudenlaista nuorisotoimintaa ja esteettömyyspolitiikkaa kaupunkiin. Göteborgin Utopiassa pyörivät jatkuvasti tanssi-, taide-, teatteri- ja DJ-kurssit.

Helsingin Utopian pisti alulle pieni joukko nuoria, jotka ovat kyllästyneet siihen, että suuri osa Helsingin tapahtumista on esteellisiä. Lisäksi utopiaporukan mielestä nuorille on ihan liian vähän siistejä juttuja, joihin muutkin kuin terveet ja tavalliset pääsevät mukaan. Utopiassa on mukana aktivisteja, klubien pyörittäjiä, graafikkoja, sanataitureita ja vammaispolitiikan intomieliä.

KULTTUURIA OIKEASTI KAIKILLE
Utopiassa keskitytään kulttuuriin itseensä. Kulttuuri on kaikille tarkoitettua ja sitä tehdään yhdessä. Se että kaikki pääsevät oikeasti mukaan on Utopian juttu. Ihmisten erilaisuus on fakta, Utopiassa se vain oikeasti otetaan huomioon. Ja sitten keskitytään olennaiseen, eli hauskanpitoon ja yhteiseen tekemiseen.

MITÄ ME HALUAMME!
Utopia aloittaa toimintaansa järjestämällä keikkoja ja klubeja vuoden 2011 keväällä. Seuraavaksi Utopia-porukka hakee rahoitusta järjestääkseen pysyvää toimintaa: esteettömiä kursseja ja työpajoja Utopian tyyliin kaikille.

Haluamme luoda Utopiasta yhteisen tilan vuorovaikutukselle, hauskanpidolle, ja radikaaleillekin uusille avauksille. Tulevaisuudessa Utopia toivoo saavansa käyttöön oman konkreettisen tilan, jossa toimintaa voitaisi pyörittää.

Utopialaiset vaativat, että esteettömyys ja erilaisten ihmisten huomioiminen on lähtökohtana aina ja kaikkialla. Tällaista ajatustapaa Utopia levittää ympärilleen. Mutta kunnes tämä tavoite on saavutettu Utopia on meidän utopia. Hyppää siis kyytiin ja lähde yhteiseen seikkailuun!

Advertisement